Chao ga (kipcongee)

Kipcongee is onze favoriete personeelsmaaltijd in Annam tijdens de wintermaanden. Het is warm, geruststellend en vullend, en supergemakkelijk te maken.

Geschikt voor 4 personen

INGREDIËNTEN

200 g jasmijnrijst
2 el zeezout
1 el basterdsuiker
gemalen witte peper, ter garnering
1 bosje lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden, om te garneren

Kippen bouillon

1 kg kippenbotten
1 × 1 kg scharrelkip
1 ui, geschild
2 teentjes knoflook

Serveren

1 citroen, in partjes gesneden
4 bird’s eye chilipepers, in plakjes (optioneel)
1 kg taugé
3 el gebakken sjalotten
Maggi-kruiden

METHODE

1. Om de bouillon te maken, spoel je de kippenbotten om bloed en splinters te verwijderen. Doe over in een grote soeppan, voeg de kip toe en bedek met 3 liter water. Breng aan de kook, verwijder eventuele onzuiverheden die naar boven komen, zet het vuur laag en laat sudderen, voeg de ui en knoflook toe en kook 30 minuten. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen. Zeef de bouillon en gooi de vaste stoffen weg.

2. Doe de rijst en twee liter kippenbouillon in een pan. Breng aan de kook en kook 40 minuten of tot de rijst gaar is. De bouillon moet dik zijn van de rijst en op een pap lijken. Breng op smaak met zout en suiker.

3. Scheur het vlees van de kip en voeg toe aan de rijstepap. Gooi de botten weg.

4. Schep voor het serveren de congee in kommen en garneer met de paprika en bosui. Serveer met partjes citroen, gesneden chilipeper (indien gebruikt), taugé en Maggi-kruiden in het midden van de tafel zodat mensen ze aan hun eigen congee kunnen toevoegen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *