Khao soi met kruiden en verkoolde ananas

Dit is verre van het origineel, waardoor de lading enigszins wordt verlicht door de toevoeging van een kipgehakt in larb-stijl in plaats van de traditionele hele stukken kip. We hebben ook het groene quotiënt verhoogd, maar u kunt er zeker van zijn dat de onmiskenbare kokosnoot, curried-smaak en gefrituurde noedelcrunch nog steeds in het spel is.

Tijd:
30 minuten – 1 uur
Dient:
4 persoons

Ingrediënten

800 g verse eiernoedels in Chinese stijl
150 ml kokosolie
800 ml kokosmelk
4-6 el laksa-pasta (of naar smaak)
250 ml kippen- of groentebouillon

Kip gehakt

250g biologisch kippengehakt
50 g geroosterde rijst *, gemalen
4-5 dunne plakjes laos (of gember, in een handomdraai, maar je mist de peperige smaak van laos)
2 makrut limoenblaadjes, grof gescheurd
1 citroengrasstengel, gekneusd en in dunne plakjes gesneden
60 ml kippenbouillon
1 el palmsuiker
1½ el vissaus
60 ml limoensap
8 cos blaadjes sla

Verkoolde ananas

1 el fijngemaakte lichte palmsuiker
1 el vissaus
1 el limoensap
1 kleine ananas, met vel, klokhuis verwijderd en in de lengte in partjes van 10 cm dik gesneden

Serveren

partjes limoen, verse koriander, muntblaadjes

Methode

Doe de bakolie in een grote pan of wok en zet op hoog vuur. Bak 100 g van de Chinese noedels in porties tot ze bruin en knapperig zijn. Haal uit de wok en leg ze op een bord met keukenpapier. Opzij zetten.

Haal alles behalve een eetlepel of twee van de olie uit de pan en voeg 100 ml kokosmelk toe. Kook op hoog vuur tot het borrelt en begint te splijten, en de olie begint te roken. Voeg de laksa-pasta toe en kook, onder voortdurend roeren, nog een minuut tot geurig en gecombineerd met de kokosmelk. Voeg de rest van de kokosmelk toe in een langzame maar gelijkmatige stroom, onder voortdurend roeren. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Verminder tot nauwelijks sudderen en kook gedurende 30 tot 40 minuten.

Bereid terwijl de kokosnoot kookt de ananas. Stamp de suiker en vissaus in een vijzel en stamper, roer het limoensap erdoor en breng over naar een grote kom. Voeg ananas toe, roer om te coaten en zet opzij om te marineren (30 minuten).

Voeg voor de kip de laos, limoenblaadjes en citroengras toe aan een koekenpan en kook op middelhoog vuur tot ze gelijkmatig goudbruin en geurig is. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook, voeg het kipgehakt toe en werk snel, beweeg de kip zodat deze gelijkmatig gaart en goed gaar is (ongeveer 5 minuten). Doe over in een kom en voeg, terwijl het nog warm is, 1 eetlepel van de gemalen rijst toe. Roer en meng om gelijkmatig door het kippenmengsel te verdelen. Voeg palmsuiker, vissaus en limoensap naar smaak toe.

Verwarm een ​​barbecue of grill tot hoog. Giet de gemarineerde ananas af en gril, af en toe draaien, tot ze goudbruin en gaar zijn (5 à 6 minuten).

Kook ondertussen de resterende 700 g Chinese noedels een paar minuten in kokend water. Zeef en verdeel over kommen. Giet de soep in de kommen en bedek met de knapperige noedels. Garneer met twee blaadjes sla en een paar lepels gehakt per portie, plus de kruiden en limoen. Voeg een stukje ananas toe aan elke kom en serveer.

* Geroosterde rijst is verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten. Om zelf te maken, roostert u 2 tot 4 eetlepels jasmijnrijst op hoog vuur in een koekenpan met anti-aanbaklaag tot ze goudbruin zijn. Maal grof met een vijzel en stamper.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *