Pompoen, gebakken tofu en kokoslaksa

Deze laksa is sterk afhankelijk van geurige makrut-limoenblaadjes om het echt van gewoon naar buitengewoon te tillen. Sla de vissaus over voor een veganistische en vegetarische versie van de romige, pittige soep; het krijgt een proteïne boost van de tofu en de gekarameliseerde pompoen geeft een heerlijk mondgevoel.

Tijd:
30 minuten – 1 uur
Dient:
4 persoons

Ingrediënten

Kaffir limoen pompoen

500 g pompoen, zaadjes verwijderd (optioneel), dik gesneden
6 makrut limoenblaadjes, ontdaan van stukjes, grof gehakt
1½ el ricebranolie
2 teentjes knoflook, geplet
sap van 1 limoen
1 el vissaus (of sojasaus, indien veganistisch / vegetarisch)
1 el palmsuiker

Laksa-soep

½ kopje (70 g) in de winkel gekochte laksa-pasta van hoge kwaliteit (controleer de ingrediëntenlijst voor gedroogde garnalen indien veganistisch / vegetarisch)
2 kopjes (500 ml) groentebouillon
2 x 400g blikjes kokosmelk
sap van 1 limoen
6 makrut limoenblaadjes, ontdaan van ingewanden en fijngehakt
250 g rijstnoedels, gekookt volgens de instructies op de verpakking

Toevoegingen

150 g tofu, in blokjes van 5 cm gesneden
½ kopje rijstzemelenolie
2 baby paksoi, in vieren gedeeld en grondig gewassen

Serveren

Thaise basilicumbladeren en bloemen, Vietnamese munt, extra geraspte makrut-limoenblaadjes

Methode

Verwarm de oven voor op 200C.

Voeg voor de pompoen alle ingrediënten toe aan een kom en meng tot de pompoenplakjes gelijkmatig bedekt zijn. Leg ze op een schaal en rooster ze 35 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Opzij zetten.

Start de soep terwijl de pompoen roostert. Zet een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de laksa-pasta toe en kook totdat deze begint te scheiden en intens geurig wordt. Voeg de limoenblaadjes toe en kook nog 30 seconden voordat je de overige ingrediënten toevoegt, behalve rijstnoedels. Zet het vuur laag en laat 20 tot 30 minuten zachtjes sudderen om de smaken te laten opbouwen.

Bereid terwijl de soep kookt de tofu. Voeg de olie toe aan een pan op hoog vuur. Wanneer de olie golft en begint te glanzen, voeg je de stukjes tofu toe en bak je ze snel, draai ze met een tang tot ze goudbruin zijn. Giet af op keukenpapier.

Verdeel de soep over vier kommen om te serveren. Voeg de paksoi toe zodat het licht in de soep kookt (in plaats van dat het een doorweekte puinhoop wordt). Top met noedels en plakjes pompoen. Voeg per portie een paar stukjes tofu toe en garneer met kruiden en verse limoenblaadjes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *