Zwarte kleefrijst met mango en kokosroom

Dit weelderige, opvallende dessert is ook heerlijk bij bananen, maar laat ander fruit zoals vijgen en custardappels niet buiten beschouwing.

Tijd:
30 minuten – 1 uur
Dient:
4 persoons

Ingrediënten

500 g zwarte kleefrijst
1 pandanusblad, in een knoop gebonden
1 kopje geplette donkere Indonesische palmsuiker (al het bovenstaande verkrijgbaar bij Aziatische kruideniers)
1 grote rijpe mango, geschild en in dunne plakjes gesneden
2 kopjes kokosmelk
½ kopje kokosroom (ik gebruik het merk Kara; zie Hot Tip hieronder)

Methode

Spoel de rijst af onder koud stromend water en doe in een pan met het pandanusblad en 1 liter water. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 10 minuten zachtjes sudderen, of tot al het water is opgenomen. Haal van het vuur en dek de pan af met folie of een deksel. Zet ongeveer 30 minuten opzij om de rijst gaar te laten stomen. Verwijder het pandanusblad.

Doe ondertussen de palmsuiker en 1½ kopje water in een kleine pan en roer op laag vuur tot de suiker is opgelost. Breng aan de kook en haal van het vuur.

Zet de pan met rijst terug op een laag vuur. Roer geleidelijk de kokosmelk en het grootste deel van de palmsuikerstroop erdoor; roer tot het is verhit. Verdeel de rijst over 4 kommen en leg de mango plakjes erop. Besprenkel met kokosroom en de overgebleven palmsuikerstroop.

Hot Tip: dit geweldige dessert moet minstens één keer tijdens het mangoseizoen worden gemaakt. U zult zien hoe gemakkelijk het is. Ik hou er ook van met bananen, maar laat ander fruit zoals vijgen en custardappels niet buiten beschouwing – allemaal geweldig met de textuur van de kleefrijst. Kara kokoscrème is gestabiliseerd zodat het niet splijt; het is direct verkrijgbaar bij Aziatische kruideniers en is perfect als je een romige textuur voor desserts wilt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *